Provbak till bröllopstårtor (eftersom jag inte får visa den riktiga tårtan är detta bara ett provex. Hade absolut ingen tid att dekorera denna men tyckte den va helt ok ändå)

Hallonmoussen blev jättebra. Botten smakade lite för mycket kokos för min smak.

Ingredienser 2 tårtor, ca 24 bitar

Botten:

150 g

smör

3 st

ägg

2 dl

strösocker

200 g

kokos, riven

0,5 dl

kakao

1 msk

maizena majsstärkelse

1 tsk

bakpulver

Hallonmousse:

1 kg

hallon, frusna

10 st

gelatinblad

2 st

äggvitor

3 dl

strösocker, (2 dl + 1 dl)

4 dl

vispgrädde

2 st

lime, skal och saft

Garnering:

100 g

mörk choklad

rosor och band

Tillagning

Tårtan blir bäst om den görs dagen före. Botten kan göras i god tid och frysas, men även hela tårtan kan stå klar i frysen och garneras när den är fryst. Tina den i kylskåp minst 5 timmar.

1. Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i två runda formar med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
2. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smöret. Blanda kokos, kakao, majsstärkelse och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Fördela smeten i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 min. Låt kallna eller frys.
3. Mousse: Tina bären och passera dem genom en finmaskig sil. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggvitan med 2 dl socker som tillsätts lite i taget. Vispa grädden fast för sig. Blanda limeskal, saft och 1 dl strösocker i hallonpurén och blanda med äggvitan.
4. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull. Rör ut gelatinet med lite av hallonblandningen och häll det i en fin stråle ner i resten. Rör hela tiden. Vänd slutligen i grädden med luftiga tag.
5. Lossa bottnarna från formarnas kanter. Diska och torka formarna och lägg tillbaka tårtbotten i formen med papperet i botten. Fördela moussen i formarna. Skaka formarna något så moussen fördelar sig jämnt. Ställ kallt fram till servering.
6. Servering: Skär med en mjuk tunn, varm kniv längs kanten och lyft försiktigt av formen. Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Häll i en liten smörpappersstrut, klipp ett litet hål och spritsa mönster över moussen. Fryst tårta kan garneras direkt när den tas ur frysen. Lyft tårtan från papperet och botten med hjälp av flera stekspadar till ett tårtfat. Garnera med rosor och band.