Vitchokladtårta med marängsmörkräm

Ljus tårtbotten:
4 st ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Vitchokladmousse:
3 dl grädde
150 g vitchoklad (ej blockchoklad)

Syrlig hallongrädde/mousse:
3 dl grädde
2-3 dl frysta/halvtinade hallon
marsánpulver efter behov

Marängsmörkräm:
4 äggvitor
2 msk vaniljsocker
3-4 dl socker
200-250 gram smör/bra margarin (Milda)
eventuellt florsocker efter smak
eventuellt 3-4 msk citronjuice

Tillbehör efter att ha monterat tårtan:
Jordgubbar, hallon, körsbär
en vitchoklad-kaka

Gör den ljusa tårtbottnen såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt). Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en rund bakform med diameter cirka 20-23 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-50 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre lager.

Gör den vita chokladmoussen såhär:
Häll vispgrädden i en kastrull. Bryt chokladen och lägg ner den i grädden. Sätt plattan på låg värme eller medelvärme, 2:an-4:an räcker. Rör om då och då, annars fastnar chokladen i bottnen och risken finns att det bränns vid. När alla choklad har smält ordentligt, tag av kastrullen från värmen och ställ in blandningen i kylskåpet, i minst 6 timmar. Det absolut bästa är att låta den stå över natten (ett hett tips är alltså att förbereda moussen på kvällen, dagen innan man skall använda den).

Gör den syrliga hallongrädde/moussen såhär:
Vispa grädden hårt. Tillsätt frysta/halvtianade hallon efter smak. Vispa tills hallonen har slagtis sönder och mosats lite. Om hallongrädden är för lös, tillsätt marsánpulver och vispa tills önskad konsistens. Grädden blir fastar ju mer marsánpulver du har hällt i, så börja med att tillsätta en liten mängd först och öka på i efterhand om det behövs. Tänk på att marsánpulver också sväller lite extra efter några minuter!

Gör marängsmörkrämen såhär:
Vispa äggvitorna i en skål på hög hastighet tills “smeten” har blivit riktigt “tjock” och skålen går att vända upp och ner. Tillsätt vaniljsockret och vispa lite till. Ställ skålen i ett vattenbad (placera skålen över en kastrull med kokande vatten) och tillsätt 3-4 dl socker, efter smak. Vispa i lite socker åt gången och häll inte på allt samtidigt! Fortsätt vispa (cirka 5-6 minuter) tills de flesta sockerkistallerna har löst upp sig – när sockret inte “syns” är marängkrämen klar! Fortsätt att vispa marängen vid sidan (inte i vattenbadet) i cirka 5 minuter så att marängen svalnar av litegrann. Vispa smöret/margarinet mjukt och smidigt och tillsätt sedan i marängen. Vispa tills allt blandats ordentligt. Tillsätt eventuellt florsocker/vaniljsocker för mera sötma och smak. Tillsätt också eventuellt lite citronjuice om du vill att marängsmörkrämen skall smaka lite “friskare”.

Montera tårtan:
Lägg en (utav de tre) tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred på ett lager vitchokladmousse och strö över skivade jordgubbar på samma lager. Lägg på nästa tårtbotten och bred på ett lager med hallongrädden/moussen. Strö över hallon på samma lager. Lägg på den sista tårtbotten och bre över marängsmörkämen över hela tårtan.
Täck överdelen först, och gå sedan nedåt över kanten på tåtan. Använd en platt stekspade/palett och fixera finishen på tårtan. Spritsa eventuellt lite marängsmörkräm på tårtan om det blivit något över. Ta fram en vitchokladkaka och “hyvla” (med en osthyvel) chokladen och strö över tårtan som du själv vill. Dekorera tårtan med färsk frukt och ställ den svalt, gärna i några timmar innan den skall ätas.