12–14 bitar
Tårtbottnar:
330 g vetemjöl (5 ½ dl)

510 g strösocker (6 dl)

120 g kakao (3 dl)

15 g bikarbonat (1 msk)

7 g bakpulver (1 ½ tsk)

10 g salt (1 ½ tsk)

10 g vaniljsocker (1 msk)

165 g ägg (3, rumstempererade)

350 g mjölk (3 ½ dl)

180 g vegetabilisk olja (2 dl)

350 g kokande vatten (3 ½ dl)
Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och mjöla 4 bakformar, 21–22 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper. Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke. Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet. Tillsätt vattnet och blanda väl, smeten kommer att vara lös. Fördela smeten jämnt i formarna (ca 410 gram smet i varje) och grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Känn med sticka att bottnarna är genomgräddade. Låt bottnarna svalna. Skär eventuellt till översidan på alla bottnar så att de blir raka.
Smörkräm:
400 g rumstempererat osaltat smör 
10 g vaniljsocker (1 msk)

150 g äggvita (4–5)

220 g strösocker (2 ½ dl)

1 nypa salt
Vispa smör och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen i ett vattenbad och vispa med elvisp tills alla sockerkristaller har lösts upp. Ta bort skålen från värmen och fortsätt att vispa tills marängen är styv och har svalnat. Tillsätt lite i taget av smöret och vispa tills det blir en slät och fin kräm.
Mascarponefyllning:
500 g mascarpone 

150 g florsocker (2 ½ dl)

16 g vaniljsocker (1 ¾ msk)

250 g vispgrädde (2 ½ dl)

skalet av 1 citron
Vispa samman mascarpone, florsocker och vaniljsocker lite lätt i en bunke. Rör ner grädden lite i taget. Vispa tills det blir en fast och fin kräm. Blanda till sist ner citronskalet. Dela bären som ska vara i tårtan i små bitar. Lägg ihop tårtan med mascarponekräm och bärbitar mellan bottnarna. Täck hela tårtan med smörkräm och dekorera med bär och citronmeliss.