Recept 20 cm form

Ljus kladdkaka

125 gr smör
2 st ägg
2,25 dl socker
2 dl mjöl
2,5 tsk vaniljsocker
1 citron, finrivet skal
En nypa salt

Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på formen och smöra sidorna. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda runt. Rör till sist ner ett ägg i taget till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda på 175 grader i ca 20-22 minuter eller tills kakan är fast i kanterna men ännu rörlig i mitten. Låt kallna helt.

Rabarberkompott

300 gr rabarber
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2,5 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i ca 10 min. Koka upp rabarber, socker och vaniljsocker och låt koka tills rabarbern är mjuk. Ta av från värmen och mixa till en slät kompott. Krama vattnet ur gelatinet och rör ner det. Häll upp i en silikonform eller i en springform med plastfolie i botten som är 18 cm. Låt stelna och ställ sedan i frysen.

Jordgubbspannacotta

175 gr färska jordgubbar
1,5 st gelatinblad
2 dl grädde
0,5 dl socker

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca fem minuter. Mixa jordgubbarna slätt. Koka upp grädde och socker. Tillsätt jordgubbsmoset och rör sedan i de urkramade gelatinbladen. Passera blandningen genom en sil om du vill ha ett mer slätt utseende på pannacottan. Låt kallna till rumstemperatur och häll sedan över den frusna rabarberkompotten och ställ sedan formen i frysen igen och låt den bli helt genomfryst. Spara ev lite garnering.

Vitchokladmousse

150g vit choklad
0,5 msk smör
2 äggulor
3 dl vispgrädde
1,5 gelantinblad

Ta fram grädden 30 minuter före du börjar. Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
Koka upp 1 dl grädde. Smält choklad och smör i en bunke över en kastrull med vatten. Krama ur gelatinet och tillsätt det i den uppkokta grädden, rör om ordentligt. Rör sedan ner grädden med gelatinet i chokladen och blanda till en jämn smet. Tillsätt äggulorna, rör om så att det blandas ordentligt. Vispa resterande grädden löst och blanda i lite grädde i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av grädden med luftiga tag med slickepott.

Placera kladdkakan i en silikonform som är 20 cm eller en springform klädd med tårtplast. Placera sedan den frysta kompotten och pannacottan i mitten och häll resterande mousse över. Frys in tårtan. Ta fram kvällen innan servering och låt tina långsamt i kyl. När man tar ut den från frysen tar man bort direkt från silikonformen och låter tina på ett fat i kylen.
Se bara till att hålla ordentligt i fatet annars kanske man lägger den på golvet!