Denna gången blev det en chokladmoussetårta. Väldigt god och mäktig. Den blev dock väldigt uppskatrad av Enyas gäster som åt med god aptit!

Recept 20 cm form

125 gr smör
1,5 dl socker
1 dl brun farinsocker strö
1, 75 dl mjöl
2 ägg
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
En nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form, 20 cm, spänn fast ett bakplåtspapper i botten. Smält smöret. Blanda i alla torra ingredienser. Tillsätt ett ägg i taget och blanda till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda ca 15-18 minuter beroende på ugn, den ska vara lite fast i kanten men rörlig i mitten. Låt kallna helt, gärna i kylskåp över en natt.

Hallonkompott
150 gr frysta hallon
0,5 dl socker
1,5 st gelatinblad

Blötlägg gelatinet i ca 5 minuter. Koka upp de frysta hallonen med sockret och rör hela tiden tills allt är blandat, rör i gelatinet och häll upp i en 16 cm form, sätt plastfolie i botten, låt stelna. Lägg i frysen.

Salt karamellmousse

180 gr mjölkchoklad
1,25 dl socker
0,75 dl vatten
2 dl vispgrädde
65 gr smör
0,5 tsk salt
2 gelatinblad
2,5 dl grädde

Hacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka tills det har blivit en gyllenbrun karamell. Häll på 1 dl grädde, låt koka in, rör om. Upprepa med ännu 1 dl grädde. Tillsätt smör och salt och låt det koka upp igen. Ta bort från värmen och lägg i de urkramade gelatinbladen och rör om noga. Häll blandningen över den hackade chokladen och rör om till en jämn smet, låt svalna.

Lättvispa resterande grädde och vänd sedan ner en liten klick i karamellblandningen, vänd sedan ner resten av grädden till en len och jämn mousse.

Häll moussen över browniebotten, klä gärna insidan av formen med tårtplast. Häll så tjockt lager du önskar, jag sparade även här lite mousse i silikonformar.

Låt stelna några timmar.

Vitchokladmousse

150g vit choklad
0,5 msk smör
2 äggulor
3 dl vispgrädde
1,5 gelantinblad

Ta fram grädden 30 minuter före du börjar. Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
Koka upp 1 dl grädde. Smält choklad och smör i en bunke över en kastrull med vatten. Krama ur gelatinet och tillsätt det i den uppkokta grädden, rör om ordentligt. Rör sedan ner grädden med gelatinet i chokladen och blanda till en jämn smet. Tillsätt äggulorna, rör om så att det blandas ordentligt. Vispa resterande grädden löst och blanda i lite grädde i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av grädden med luftiga tag med slickepott.

Ta fram ”hallonpucken” ur frysen och placera den mitt på karamellmoussen. Häll över vitchokladmoussen. Banka formen lite i bänken så att ev luftbubblor försvinner, ställ sedan hela tårtan i frysen tills dagen före servering.

Tårtan går bra att förbereda och frysa, det är att föredra för att få fina kanter. Låt den tina långsamt i kyl innan servering.