Recept

100 gr smör
125 gr mörk choklad
2 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
Lite salt
2 st ägg
1,5 dl mjöl

Sätt bakplåtspapper i botten på formen och smöra kanterna. Smält smöret och ta av från spisen. Hacka chokladen och låt den smälta med smöret, rör till en jämn smet. Tillsätt socker, vaniljsocker och salt och rör ihop. Ha i ett ägg i taget och blanda mellan varje. Vänd ner mjöl till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter eller tills den är fast i kanterna men forfarande lite lös i mitten. Låt kallna gärna över en natt.

Vitchokladmousse

150g vit choklad
0,5 msk smör
2 äggulor
3 dl vispgrädde
1,5 gelantinblad

Ta fram grädden 30 minuter före du börjar. Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
Vispa grädden, inte för hårt. Smält choklad och smör i en bunke över en kastrull med vatten. Ta kastrullen av värmen och tillsätt gelantinet, rör om med slickepott och blanda väl. Vispa upp äggulorna lätt och tillsätt dem, rör om så det blandas ordentligt. Skulle det bli gelantintrådar är det bara att försiktigt värma chokladgelantinblandningen lite mer över vattenbad så löser sig gelantinet i chokladen.
Få inte panik om det blir att se konstigt ut när gelatinet tillsätts, tillsätt äggulorna och vänd försiktigt om så löser det sig. Blanda i lite grädde i chokladblandningen och rör om, vänd sedan ner resten av grädden med luftiga tag med slickepott.
Häll moussen över browniebotten. Spara en del mousse till ev. garnering. Ställ in tårtan i kyl så moussen stelnar.

Rödvinbärsmousse

300 gr röda vinbär
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g färskost
3 st gelatinblad
2 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen. Ta fram grädden. Koka vinbären med sockret tills de mjuknar, 5-10 minuter. Passera genom en sil så att bara kärnorna är kvar. Rör ner gelatinbladen i den varma vinbärspurén, låt svalna. Vispa upp färskosten och vispa sedan ihop purén och färskosten. Vispa grädden och vänd ner den. Häll moussen över den stelnade vitchokladmoussen.
Spara ev lite mousse till garnering.