2 stora ( en stor räcker till 6pers på buffebordet)
Ingredienser

25 g jäst
1 dl vatten, ljummet
0,5 tsk salt
150 g smör, mjukt
2 st ägg
6 dl vetemjöl
Färsfyllning:
2 st purjolökar, (400-500 g)
250 g vitkålsklyfta, liten
400 g köttfärs, eller 300 g quorn
2 msk olivolja
2 msk vetemjöl
2 msk soja
2 msk honung, eller mango chutney
3 tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald
Servering:

svampsås eller någon yoghurtsås, t ex tsatsiki
Tillagning
Pirogen kan göras i förväg och frysas in, men räkna då med att det tar tid att tina den. Annars går det bra att förbereda till hälften så att färsen görs klar dagen innan. Sedan görs degen och själva pirogen på dagen för festen och du kan servera den nygräddad! En pirog räcker till 6-8 på buffé.
1. Smula jästen i en bunke – använd gärna matberedare. Häll på vatten, låt jästen lösa sig och mixa ner salt, mjukt smör och ägg.
2. Tillsätt mjölet och kör snabbt ihop en ganska lös och mjuk deg. Degen blir spröd och briocheliknande. Täck över och jäs den 40 minuter.
3. Fyllningen: Strimla tunt eller hyvla vitkålen. Tvätta och finskiva purjolöken. Fräs det strimlade och låt det mjukna i olja i en rymlig gryta över medelgod värme drygt 10 min. Bryn köttfärs eller quorn för sig i olja en stekpanna. Rör ner curry, mjöl, soja och honung. Blanda sedan färsfräset med grönsakerna, smaka av och låt svalna.
4. Värm ugnen till 200°. Dela degen i så många delar som du vill ha piroger. Kavla ut dem på lätt mjölat bänk till 20×30 cm och lägg lika delar av fyllningen på var och en och vik ihop till paket.
5. Lägg pirogerna på plåt med bakplåtspapper och jäs dem 10-15 min under duk.
6. Pensla eventuellt med uppvispat ägg och grädda ca 20 min – prova med sticka. Servera pirogen varm och låt var och en skära sig en bred skiva.

Fryst pirog

Tinas 4-5 timmar eller över natt och värms inför serveringen i 170° ugn 20-30 min.