Mamma gick i pension igår och det får vi såklart fira med tårta och blommor. Denna gången blev det en banan tårta som blev helt misslyckad från början men som tur är lyckades jag rädda från en helt misslyckad. Hittade ett underbart recept på http://tartspecialisten.se/. Tyvärr blev inte min tårta hälften så snygg och nog god som hennes va men jag ska minsann prova göra denna igen så den blir lika fin smiley

Vita delar tårtbotten, bananmousse och mjölkchokladfluff innehöll den. Spacklad med chokladmaräng och chokladganache. Dekorerad med Jelly Beans top bananas. OJ vad goda de är. Köpta i The English Shop i malmö.

Bananmousse:

3 mogna bananer
3 äggulor (dessa används mestadels för färgens skull)
½ dl socker
2-3 dl vispgrädde
eventuellt marsánpulver

Gör såhär:
Mosa bananerna riktigt ordentligt. Vispa äggulorna tillsammans med sockret, tills det blir lite pösigt. Häll i bananerna i äggsmeten, och rör om.
Vispa grädden ganska hårt, och tillsätt banansmeten. Om du tycker att bananmoussen är för lös kan du tillsätta lite marsánpulver tills du tycker att moussen har blivit fast.

Spacklad: Chokladsmörkräm

500 g rumsvarmt smör (gärna osaltat)
400 g florsocker
500 g choklad (vit, ljus eller mörk)
2 äggulor

Vispa smöret fluffigt 10-30 minuter, sikta i florsocker och fortsätt vispa minst 10 minuter. Smält undertiden chokladen och låt den svalna en stund. Häll sakta i chokladen undertiden du vispar, när all choklad är i och du har en jämn fin smörkräm rör du i äggulorna och sen är den färdig! Räcker till att spackla 3 tårtor som är 20-24 cm diameter.

Chokladganache:

räcker till att täcka den översta delen på en normalstor tårta

150 gram choklad
2-6 msk flytande grädde (vispgrädde)
1 msk smör

Gör såhär:
Smält chokladen direkt i ett vattenbad. Så fort chokladen har smält helt, börja med att hälla på en liten mängd grädde och se hur konsistensen blir. (Man får ju själv avgöra hur tjock/tunn man vill ha sin ganaché). När du har uppnått rätt konsistens, häll i en klick smör och låt den smälta. Smöret gör att ganachén får en blankare finish. Bred sedan över tårtan och var försiktig när den börjar komma åt kanterna. Den ska bara aningen närma sig kanten! Sedan “petar” man ner chokladen lite försiktigt (med t ex en sked) där man önskar att den skall rinna ner.

Tips!
Tänk på att arbeta snabbt om din tårta redan är kall/kyld. Ganachén stelnar snabbare om underlaget/tårtan är kall. För bredare “ränder” nedför tårtan så skall man använda mindre mängd grädde. Konsistensen på ganachén skall alltså vara mer trögflytande. Vill man däremot ha tunnare “ränder” nedför tårtan så skall man ha en lite tunnare ganaché – d vs lite större mängd grädde! Men var förstiktig när ni testar ut mängden grädde – ta bara lite åt gången, för det är inte roligt att få en ganaché som är tunnare än vad man tänkt sig!